Glutenvrij

Glutenvrij

Wat is een glutenvrij dieet?

Wie glutenintolerant is, moet een glutenvrij dieet volgen. Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk en kan de darm zijn werk niet goed doen.

Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen.

Al na enkele dagen eten van dit dieet, voel je je vaak al stukken beter.
Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld, duurt het een aantal maanden tot jaren.

Juist omdat het zo nauw komt, maakt de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) zich hard voor de veiligheid en betrouwbaarheid van glutenvrije voedingsmiddelen.

Lees hier meer over de kwaliteitskeurmerken van de NCV:

Glutenvrij licentie voor glutenvrije producten
Lekker Glutenvrij, voor veilige restaurants

Naast veiligheid en betrouwbaarheid van deze voedingsmiddelen, geeft de NCV ook voorlichting.

Lees hier meer over ‘Goed Glutenvrij’ en hoe je met ‘Goed Glutenvrij’ je eigen dieet verbetert.

Producten voor je dieet

Mensen die glutenintolerant zijn, moeten een glutenvrij dieet volgen. Een beknopt overzicht van wat wél mag en wat niet, kun je lezen in de folder van de NCV ‘wat is een glutenvrij dieet’.

Meer in detail over producten die van nature glutenvrij zijn en over de samengestelde producten vind je hier.

Aanvullingen op je glutenvrij dieet

In het glutenvrije dieet ontbreken de (graan)producten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1, jodium en foliumzuur bevatten. Het is daarom aan te raden om glutenvrije producten te gebruiken die rijk zijn aan voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Lees hier om welke glutenvrije producten het gaat.

Dieetfout

Het duurt ongeveer een jaar voordat je de basisprincipes van het glutenvrije dieet onder de knie hebt. Dieetfouten zijn makkelijk gemaakt, zeker in het begin. Zoek altijd uit wat de oorzaak is, zodat je fouten in de toekomst kunt voorkomen.

Als je per ongeluk gluten eet, dan kan er een reactie optreden. Deze reactie is bij iedereen anders. Sommigen hebben dagen last van buikpijn. Anderen hebben nergens last van. Ook als er geen reactie optreedt, is het raadzaam het dieet zo snel mogelijk weer strak te volgen. Het afweersysteem wordt dan niet verder geïrriteerd en eventuele beschadigingen van de darmwand worden voorkomen.
Wanneer je klachten blijven, maak dan een afspraak bij je huisarts of specialist/kinderarts.

glutenvrij